I løbet af en travl hverdagsuge er det ofte svært at spise de helt rigtige madvarer. På en onsdag aften får du måske lyst til en skål is, og fredagens morgenmåltid må altså godt bestå af rundstykker med smør og marmelade. Der skal være plads til forkælelse på hverdagene, men samtidig er det også en god idé at følge de overordnede regler, når emnet handler om varieret kost. En varieret kost vil ikke kun give dig en fladere mave og en sundere krop, den vil også skabe ekstra overskud og positivitet på ugens lange dage. I det følgende får du tre gode råd angående madvarer, som er ganske nemme at følge, uanset hvilken dag der er tale om.
Frugt og grøntsager – 6 om dagen
Selvom du garanteret har hørt dette råd mange gange i løbet af årene, er det værd at gentage. Mange af os husker nemlig ikke at spise de omkring seks stykker frugt og grønt om dagen, men disse er fantastiske at indtage grundet deres høje indhold af vitaminer, mineraler og fibre. De seks stykker frugt og grøntsager svarer til cirka 600 gram, og mindst halvdelen af dette antal skal bestå af grøntsager.
Vælg med fordel grove grøntsager såsom løg, broccoli, ærter, rodfrugter og bønner, og sørg for at spise grøntsagerne til alle hovedmåltider. Dermed bliver det ikke en udfordring at få de spist de 600 gram om dagen. Hvis du dog alligevel synes, at det bliver svært at komme op på de seks stykker, kan du overveje at bestille en måltidskasse. Måltidskassen sørger netop for, at du får en varieret kost. Derudover behøver du ikke at bruge masser af tid på madlavningen, idet måltidskassernes indhold enten er færdiglavet eller inddelt i de rette mængder.
Spis fisk
Endnu et populært råd blandt mange sundhedsrådgivere er at spise fisk mindst to gange om ugen – som hovedret – og som pålæg flere gange om ugen. Sørg gerne for at få omkring 350 gram fisk om ugen, hvoraf cirka 200 gram gerne må bestå af fed fisk såsom laks, makrel og ørred. Dette råd behøver slet ikke at være svært at følge. En rugbrødsmad med en lækker fiskefrikadelle og en fiskefilet med nye kartofler kan spises af rigtig mange, inklusiv de kræsne børn omkring spisebordet.
Fokuser på fuldkorn
Fuldkorn mætter godt, er godt for fordøjelsen og forebygger en række sygdomme. Hermed er der god grund til at skabe mere plads til fuldkornsprodukter i køkkenskabene derhjemme, hvis dette ikke er tilfældet på nuværende tidspunkt. I løbet af en dag skal du gerne spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen, hvilket for eksempel svarer til to deciliter havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Når du handler ind, er det ligeledes en god idé at vælge varer med Fuldkornsmærket. Dette mærke er nemlig din garanti for et højt indhold af både kostfibre og fuldkorn i blandt andet brød, mel, gryn, ris og pasta.
Del artiklen på de sociale medier!
Skriv et svar