Havearbejde er god motion!

posted in: Motion | 0

Hvis man har svært ved at tage sig sammen til at tage ud og løbe eller en tur ned i fitnesscentret, så findes der et godt alternativ, hvor du faktisk også får en masse ud af arbejdet. Vi tænker her på haven – brug haven som dit motionscenter!

Havearbejde tæller nemlig med i motionsregnskabet lige så vel som en løbetur gør. F.eks. kan du forbrænde 90-110 kalorier ved blot at gå 20 minutter med græsslåmaskinen, og så har du endda en flot græsplæne bagefter også!

Helt generelt så forbrænder du mellem 80 og 130 kalorier på 20 minutter ved arbejde i haven, men forbruget afhænger selvfølgelig meget af din alder, form, køn og hvad det er du laver i haven. For eksempel forbrænder du ikke så meget ved at ligge på knæ og hive ukrudt op, som du forbrænder ved at rense tagrender – det giver lidt sig selv.  Men afveksling er også godt, så hvis du kan få dig en ”workout” der både indebærer arbejde på knæ samt arbejde, hvor du løfter og går, så får du brugt hele kroppen, hvilket klart er bedst for dig i det lange løb.

Vi har kigget lidt på, hvor meget du egentlig forbrænder på de forskellige opgaver man finder i haven. Her er vores fund:

  • 20 minutter med at hive ukrudt op = 90-120 kalorier
  • 20 minutter med græsslåning med en selvdreven græsslåmaskine = 90-110 kalorier
  • 20 minutter med græsslåning med en gammeldags håndskubber = 100-130 kalorier
  • 20 minutter med hækklipper, skovl eller andre tunge redskaber = 100-130 kalorier

Sammenligner man dette med traditionelle motionsformer, så vil man ved at cykle i 20 minutter kunne forbrænde 100-130 kalorier. Løber man i 20 minutter forbrænder du 160-200 kalorier. Og svømmer du i en 20 minutters tid, så forbrænder du 100-130 kalorier.

Som du kan se, så er der selvfølgelig en lille smule forskel på, hvad du forbrænder ved havearbejde sammenlignet med almindelige motionsformer. Men forskellen er ikke stor, og tæller man det med, at man ved havearbejde også får en flot have – så kan det måske godt betale sig, at tage en tur med hækklipperen i stedet for at løbe i 20 minutter på en varm sommerdag.

Når du arbejder i haven udsætter du dog din krop for stillinger og bevægelser som den ikke er vant til, og ofte så er dine løft og bevægelser ikke så ensformige og kontrollerede, som når du dyrker traditionel motion.

Derfor er det vigtigt, at du altid husker at varme op inden havearbejdet, husker at variere arbejdet og tager pauser når du har brug for det samt bruger ergonomiske/ordentlige redskaber. Overholder du disse råd, vil du ikke tage skade af en god omgang havearbejde!

Har du selv nogle tips til, hvordan man gør havearbejdet til en motionsform, så del det gerne med os i kommentarfeltet nedenfor!

Del artiklen på de sociale medier!     Facebooktwitterpinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.