Hvad du bør spise op til et motionsløb

posted in: Livsstil, Motion | 0

Når du skal ud og løbe et motionsløb, måske ligefrem et maraton, så er det ikke helt lige meget, hvad du spiser inden dit løb. I denne artikel vil vi beskrive, hvordan du spiser rigtig inden et motionsløb, så du sikre at din krop yder 100%.

Dette indlæg er bragt i samarbejde med Jacobs-Mad, Mad ud af huset Odense.

Få godt med kulhydrater

Det bedste du kan gøre inden et motionsløb er at fylde din krop med så mange kulhydrater som muligt. Kroppen forbrænder i hvilke og ved mindre belastninger fedt, men ved konkurrence så vil din krop hovedsageligt forbrænde kulhydrater. Derfor er dette den vigtigste energikilde frem mod et motionsløb. Hvis du ikke har mange kulhydrater i kroppen risikere du, at din krop siger stop, da den ikke kan finde energi nok til at performe som du forventer.

Der er dog stor forskel på kulhydrater. De såkaldte hurtige kulhydrater er Druesukker, rosiner og bananer, som kan optages let og hurtigt (10-15 min.) af din krop. De er derfor ideelle, hvis din krop mangler energi lige før og under løbet.

De ”langsomme” kulhydrater er Fuldkornsbrød, havregryn, fuldkornspasta og -ris samt grove grøntsager. Disse opbygger langsomt energi i kroppen og de skal derfor bruges til at opbygge et stabilt blodsukker og energidepot i dagene op til løbet og som hovedmåltid 4-5 timer inden løbet skydes i gang. Det anbefales, at du sammen med de langsomme kulhydrater drikker masser af vand.

Sådanbør du forberede dig – en udkast til en plan

Her er nogle hurtige tips til, hvordan du kan planlægge din kost dagene op til løbet. Husk dog på, at disse råd ikke er universelle, og vi opfordre dig derfor til selv at eksperimentere med kostplaner for at finde den der passer bedst til dig.

  • Ugen før løber bør du undgå at spise madvarer du ikke er vant til. Lad din mave få ro og udsæt den ikke for nye udfordringer i forhold til kosten
  • Tre til fire dage før bør du spise mange af de langsomme kulhydrater som nævnt ovenfor. Husk også at drikke godt med vand. Undgå madvarer som kan ligge tungt eller give luft i maven som for eksempel rødt kød, kål eller bønner
  • Det tager 24 timer for mad at passere igennem dit fordøjelsessystem, og derfor er det vigtigt at du to dage inden løbet får det helt rigtige måltid. Dette bør bestå af fiberrige og kulhydratrige madvare som f.eks. pasta med kylling og grøntsager.
  • Dagen før bør du forsøge at øge vandindholdet i din krop ved at spise masser af vandholdige frugter, juice og bare vand generelt.
  • På selve dagen skal du ikke spise en tung morgenmad. Vælg noget der er let fordøjeligt. Drik masser af vand på dagen så din urin er helt klar. Hvis dit løb ikke ligger fra morgenen af, så kan du spise lidt nødder og frisk frugt for at stille din sult inden løbet begynder.
Del artiklen på de sociale medier!     Facebooktwitterpinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *